Проповеди

Врати се на почетна
Ватикан Вести Проповеди

Срцето приврзано на пари е идолопоклоничко

Во проповедта на утринската литургија на 18 ноември во капелата на домот Света Марта папата Фрањо зборуваше за идолот на парите.

Ватикан Вести Проповеди

Папата: Љубовта Божја плаче заради нашата неверност

Во проповедта на светата Литургија во капелата на домот Света Марта, на 17 ноември 2016 година Светиот Отец говореше за Божјата љубов и човечкото неверие.

Ватикан Вера Вести Проповеди

Папата: Да ја отфрлиме желбата за моќ и да му служиме на Бог во слобода

За да му служиме на Господ мора да се чуваме од неверноста и желбата за моќ – порача папата Фрањо на светата Литургија на 8 ноември 2016 година во домот

Ватикан Вести Проповеди

Човештвото не го сфаќа Божјиот мир

Бог денес плаче заради човештвото кое не го сфаќа мирот кој Тој ни го нуди, мирот на љубовта – истакна Светиот Отец во проповедта на светата Литургија на 27 октомври

Ватикан Вести Проповеди

Папата: Царството Божјо расте незабележано и преку послушноста

Царството Божјо не расте преку големи структури или преку генијални организациски графикони, туку незабележано и преку послушноста

Вера Проповеди

Рибари на луѓе

Исусовиот поглед допира и до рибарите во текот на нивната секојдневна работа. Тие имаат ноќ без улов. Празните мрежи не го привлекува вниманието на минувачите.

Ватикан Вести Проповеди

Папата: Чувајте се од расправии и градете единство

Христијаните нека ги избегнуваат расправиите, треба да работат за единство на Црквата – е резимето од проповедта на Папата на светата Литургија

Ватикан Вести Проповеди

Како да го запознаеме Исус?

Треба да се молиме, да се поклонуваме и да се признаеме за грешници за да го запознаеме Исус – рече Светиот Отец на светата Литургија во капелата на домот Света

Ватикан Вести Проповеди

Папата: Добриот пастир Го следи Исус и никогаш не е огорчен

Добриот пастир кој Го следи Исуса, а не парите и партиите и кога сите би го напуштиле на негова страна секогаш ќе го има Господ;