Archive

Врати се на почетна
Вести Свет

Во една витнамска бискупија има 34 нови свештеници

Во бискупијата Винх во Виетнам во неделата на 25 јули ракоположени се 34 нови свештеници, пренесува агенцијата Фидес.

Ватикан Вести

Папата: Гладот во светот е скандал и злосторство против човештвото

На прелиминарниот состанок во Рим за системите со храна, папата Фрањо потсети дека „искоренувањето на неправдата“ со гладот во светот е одговорност на сите и мора да се реши преку

Вести Свет

Црквата во Европа бара гарантирање на верската слобода

Советот на епископски конференции на земјите од Европската Унија (COMECE) и Конференцијата на европските Цркви (KEK) на виртуелната средба со постојаниот претставник на Словенија при ЕУ Изток Јарц во четвртокот

Ватикан Вести

Ватикан: Нови именувања во Комисијата за Латинска Америка

На 26 јули, папата Фрањо го именува филозофот Родриго Гуера Лопез за секретар на Комисијата за Латинска Америка и Емилче Куда за раководител на канцеларијата на комисијата.

Ватикан Вести

Папата ги повика бразилските новинари да градат мостови

Папата Фрањо минатиот викенд испрати порака до виртуелниот собир на медиумски работници во Бразил, во кој ги повика да ја зајакнат надежта, солидарноста и дијалогот во земјата.

Вести Македонија

Скопје-Струмица: Прославен Првиот светски ден на дедовци, баби и стари лица

Првиот Светски ден за дедовци, баби и стари лица беше прославен во катедралните цркви во Скопје и Струмица, како и како и во сите останати парохии при бискупијата и епархијата.

Ватикан Вести

Папата: Господ може многу да направи со она што му го ставаме на располагање

Во наговорот пред молитвата Ангел Господов во недела 25 јули 2021 година Папата осврнувајќи се на Евангелието од денешната Литургија истакна дека Исус не ги создава лебовите и рибите од

Ватикан Вести

Папата: Потребен ни е сојуз на младите и старите

Свечената света Литургија на првиот Светски ден на дедовците, бабите и старите лица во баизликата Свети Петар во 10 часот ја предовдеше претседателот на Папскиот совет за промовирање на нова

Вера Сведоштва

Дали Исус ги познавал своите баби и дедовци?

Традицијата вели дека родителите на Пресвета Богородица се викале Јоаким и Ана, што значи дека тие биле баба и дедо на Исус.

Ватикан Вести

Папата моли со баби, дедовци и стари лица од целиот свет

Молитва за 1 Светски ден на бабите, дедовците и старите лица е објвена и во видео-формат на социјалните мрежи, а првите редови ги предводи самиот папа Фрањо.