Archive

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата Фрањо го прими во аудиенција азербејџанскиот претседател Илхам Алијев

Меѓукултурниот и меѓурелигискиот дијалог беа темите за кои разговараше Папата Фрањо со азербејџанскиот претседател.

Вести Свет

Кардинал Сандри на празникот на Катедрата свети Петар: Ставете се во служба на Божјиот народ

Кардинал Леонардо Сандри префект на Конгрегацијата за Источни Цркви служеше света Литургија на празникот Катедрата на свети Петар и истакнa дека тоа е празник со кој му се заблагодаруваме на

Вера Духовност

На денешен ден пред 89 години, Исус прв пат ѝ се објавува на света Фаустина

Иконата на Милосрдниот Исус поттекнува од објавата која с. Фаустина ја имала во Плоцк на 22 февруари 1931 година. Во таа објава Христос ја изразува својата желба да се наслика

Ватикан Вести

Папата ги прими членовите на Папскиот совет за законодавни текстови

Во петокот на 21 февруари 2020 година, папата Фрањо ги прими членовите на Папскиот совет за законодавни текстови.

Ватикан Вести

Папата до групата православни свештеници и монаси: Чувствувајте се како браќа меѓу браќата

На 21 февруари 2020 година, папата Фрањо прими во аудиенција млади свештеници и монаси од Источните православни цркви и истакна: Вашата посета е можност да го профатиме дарот на Светиот

Ватикан Вести

Папата именува апостолски нунциј во Аргентина

На 22 февруари 2020 година, папата Фрањо го именува за апостолски нунциј во Аргентина монс. Мирослав Адамчuк, титуларен надбискуп на Отриколи и досегашен апостолски нунциј во Панама.

Вести Свет

Во Бари започна средбата на епископите од медитеранските земји

Во организација на Италијанската епископска конференција, во попладневните часови на 19 февруари во италијанскиот град Бари започна средбата на епископите од медитеранските земји под геслото: „Медитеранот – граница на мирот.“

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Воспитувањето треба да биде сила која помирува

Примајќи ја во Ватикан Конгрегацијата за католичко воспитување, папата Фрањо потсети на средбата за Глобалниот пакт за воспитување, која ќе се одржи на 14 мај, и го охрабри забрзувањето на

Ватикан Вести

Кардинал Паролин го пренесе сочуството на папата Фрањо до семејствата на жртвите во Германија

Папскиот државен секретар на Светиот Престол кардинал Пиетро Паролин ја пренесе пораката на Папата Фрањо во која тој изразува искрено и длабоко сочуство до семејствата жртви во нападот го германскиот

Ватикан Вести

Папата: Да се биде христијанин значи да се прифати Исусовиот пат сè до крстот

Христијанин е оној кој го прифаќа патот кој Исус го поминал за да нè спаси, т.е. пат на понижување – рече папа Фрањо во четврток 20 февруари 2020 година на