Archive

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата за убиената монахиња: Уште една жена која го даде својот живот за Исус служејќи на сиромашните

Католичката монахиња, сестра Инес Нивес Санчо (77) е пронајдена мртва во понеделник наутро во селото Нола. Во Централноафриканската Република. Со децении локалните девојки ги поучувала одржувајќи им курсеви за шиење

Вера Духовност

Слово за живот, Мај 2019

 „Мир вам! Како што Ме прати Отецот, така и Јас ве праќам” (Иван 20,21)

Ватикан Вести

Папата: За да молиме мораме да се понижиме за да нѐ води Светиот Дух

Никогаш не би можеле да молиме без силата на Светиот Дух

Ватикан Вести

На крајот од Генералната аудиенција Папата искажа близина со католиците во Кина

На крајот од Генералната аудиенција во среда 22 мај 2019 година папата Фрањо потсети дека во петок во Црквата се слави празникот Блажена Девица Марија Помошничка на христијаните, празник кој

Вести Македонија

Македонски Каритас учествуваше на Сабир Фестивал во Лече

Во италијанскиот град Лече во периодот од 16 до 19 2019 година се одржа Сабир фестивал – Медитерански културен настан, кој овозможува увид за медитеранските алтернативи во симболичните места на

Вести Свет

Во Мозамбик е убиен свештеник

Во Мозамбик е убиен свештеник со потекло од Демократска Република Конго

Ватикан Вести

Папата: Исусовиот мир е како мирот во длабочините на морето

Станува збор за мир кој не доаѓа од овој свет, туку од Светиот Дух, за мир кој останува во искушенијата, секако ни дава сила да одиме напред

Вести Свет

Синода за Амазонија. Во Ватикан состанок на Предсинодскиот совет

Се приближува синодата за Амазонија, која ќе се одржи од 6 до 27 октомври 2019 година. Во Ватикан заврши дводневниот состанок на Предсинодскиот совет, на кој е донесен документ „Instrumentum

Вести Свет

Кардинал Сандри: Идентитетот на народот не се одржува градејќи ѕидови

Признавањето на црковната зрелост на воздигнување од егзархат во епархија не треба да се сфати како награда или цел, туку како одговорност на христијанската присутност со браќата од Латинската Црква

Вести Македонија

Епископот Стојанов присуствуваше на прогласувањето на новата Католичка eпархија во Србија

На 19 мај 2019 година во Руски Крстур (Војводина) е прогласена eпархијата „Свети Никола“.