Archive

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Пред две години е убиен отец Жак Хамел

Убиен додека служеше света Литургија. Неговиот пример е како оној на бројните маченици христијани во светот.

Ватикан Вести

Папата повторно поттикнува на грижа за старите луѓе

Родители на Дева Марија, дедо и баба на Исус е двојната улога на свети Јоаким и Ана. На нивниот празник, на 26 јули по пат на Твитер, Папата повторно ја

Ватикан Вести

Пред 50 години е објавена енцикликата ‘Humanae vitae’

По повод 50. годишниот јубилеј на енцикликата „Humanae vitae“ се присетуваме на зборовите кои папата Павле VI.

Вера Сведоштва

Свети Јоаким и Ана, родители на Пресвета Богородица

Ана беше во поодминати години и побожна Израелка од племето на Јуда. Природата не ѝ го даде она што се сметало за најочигледен

Вера Сведоштва

Свети Јоаким и Ана, родители на Пресвета Богородица

Ана беше во поодминати години и побожна Израелка од племето на Јуда. Природата не ѝ го даде она што се сметало за најочигледен и непобитен

Вести Свет

Папата Фрањо се моли за Никарагва

Дијалогот е патот кој треба да се следи за да преовладува помирувањето во Никарагва – е ставот кој го истакнаа бискупите од Никарагва на 23 јули 2018 година,

Колумни

Екуменизмот – краток историски преглед и предизвици во наредниот период

Пишува: Бартоломеј Кајтази – поранешен амбасадор на Република Македонија при Светиот Престол

Ватикан Вести

Папата изрази солидарност по повод поплавите во Лаос

Папата Фрањо на 24 јули 2018 година упати телеграма со сочувство заради жртвите од поплавите во Лаос до кои дошло откако пукнала брана на хидроелектрана во изградба, објави Канцеларијата за

Ватикан Вести

Папата испрати телеграма со сочувство за жртвите од пожарите во Грција

„Длабоко ожалостен од вестите за пожарите во Грција“, папата Фрањо испрати до граѓанските и црковните власти во земјата телеграмата со сочувство, потпишана од државниот секретар кардиналот Пиетро Паролин.

Вести Свет

Кардинал Сако: Црквената облека симбол на крвта на ирачките маченици

Ги повикувам муслиманските, христијанските и другите верски власти да бидат национални симболи.