1150 години од Моравската мисија на светите браќа Кирил и Методиј

Велеград, 7.7.2013 /к.мк/ – Празникот на заштитниците на Европа, светите браќа Кирил и Методиј, во петок 5 јули на посебен начин свечено е прославен во Словачка и Чешка поради јубилејот 1150 години од Моравската мисија на светите браќа.

По тој повод папата Фрањо испрати свои пратеници: во Словачка беше кардинал Роде, додека во Чешка претставник на Папата беше кардинал Јосип Бозаниќ. Во својата проповед на светата Литургија во Велеград кардинал Бозаниќ говореше за значењето на овој јубилеј.  (го*ко)

 

Категорија: Свет

За авторот

Write a Comment

<