Црквата во Полска слави

Ватикан, 6.7.2013 /к.мк/ – Веста дека папата Фрањо ја одобри канонизацијата на папата Иван Павле II брзо оддекна во Полска. „Многу сме радосни“, истакна претседателот на Полската епископска конференција, архиепископот Јозеф Михалик, истакнувајќи дека уште додека беше жив Иван Павле II бев уверен дека поради својата „близина со Бог“ ќе биде прогласен за свет. Останатите полски епископи во изјави за германската католичка агенција КНА се осврнаа и за релативно краткото време – осум години од неговата смрт – ќе биде прогласен за свет. (го*ко)

Категорија: Свет

За авторот

Write a Comment

<