Папата слави 60 години монаштво во Дружбата Исусова

Папата слави 60 години монаштво во Дружбата Исусова

Папата Фрањо на 11 март 2018 година го прослави својот 60. годишен јубилеј како член на монашката заедница Дружба Исусова. Имено, Хорхе Марија Бергољо на 11 март 1958 година влезе во новицијат во Аргентина. За свештеник е ракоположен на 13 декември 1969 година, додека своите конечни вечни завети во Дружбата Исусова ги положи на 22 април 1973 година. Додаваме дека Светиот Отец во вторник 13 март ќе одбележи уште една годишнина, имено пет години од неговиот избор на Петровиот Престол.

РВ/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот