Папата отвори собир на Римската бискупија

Папата отвори собир на Римската бискупија

Папата Фрањо вечерта на 19 јуни 2017 година во Латеранската базилика го отвори црковниот собир на Римската бискупија на тема: Да не ги оставиме сами. Да се придружуваат родителите во воспитувањето на децата малолетници.“

Пред почетокот на средбата Светиот Отец во простории на базиликата се сретна со 30 – тина бегалци кои се сместени во римски парохии и тоа во пресрет на Светскиот ден на беглаци, кој го востанови ООН.

И во неделата на попладневниот наговор папата Фрањо упати апел дека болките и надежта на коие кои бегаат од судирите, насилствата и прогонствата нека бидат можност за братска средба и вистинско взаемно познавање. На тој начин се совладува и стравот – рече Папата.

РВ/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот