Ново лого на CCEE по повод 50. годишнината од основањето на Советот

Ново лого на CCEE по повод 50. годишнината од основањето на Советот

По повод прославата на 50. годишнината од основањето на Советот на епископски конференции (CCEE) изработено е ново лого на Советот.

Новото лого на CCEE е изработено по повод прославата на 50. годишнината од основањето на Севетот, едноставно е и елегантно.

Користени се истите бои како и во претходното лого: темно црвена за називот CCEE и златно жолта за датумот и симболот, за да се истакне јубилејниот настан.

Во центарот покрај симболот на CCEE се додадени годината на основањето 1971 и тековната 2021 година, заедно со бројот 50 кој ја означува токму 50. годишнината.

Полниот назив испишан околу логото потсетува на природата и целта на Советот: тоа е тело на заедништво помеѓу епископските конференции на Европа, посебно во вршењето на колегијалноста во хиерархиското заедништво и во постигнувањето на поголема комуникација и соработка меѓу епископите.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Вести, Свет

За авторот