Исус ме предизвикува

 „Таквиот Исус навистина не го разбирам… Но, како Петар, не познавам друг…“

Јас се лутам, а Тој ми вели: Прости!

Јас се плашам, а Тој ми вели: Биди храбар!

Јас се сомневам, а Тој ми вели: Имај доверба!

Јас се чувствувам лошо, а Тој ме повикува: Дојди и врви по Мене!

Јас собирам богаство, а Тој ми заповедува: Остави го!

Јас правам планови, а Тој бара да ги напуштам.

Јас барам сигурност, а Тој ми вели: Јас не ти ја ветувам.

Јас сакам да живеам, а Тој сака да го жртвувам својот живот.

Јас сакам да ја играм улогата на шеф, а Тој ми вели: Обиди се да слушаш!

Јас сакам да наредувам, а Тој ми вели: Слушај!

Јас сакам сè да искусам, а тој ми вели: Верувај!

Јас барам очигледност, а Тој ми зборува во параболи.

Јас сакам поезија, а Тој конкретно ми зборува.

Јас го сакам својот мир, а Тој сака да бидам немирна.

Јас сакам насилство, а тој ми кажува за мир.

Јас се фаќам за меч, а тој сака да го вратам во корицата.

Јас барам освета, а Тој ми вели: Сврти го и другиот образ!

Јас зборувам за мир, а Тој дојде да донесе меч.

Јас сакам да ја ублажам состојбата, а Тој вели дека донесе оган на земјата.

Јас сакам да се воздигнам, а Тој бара да бидам како дете.

Јас сакам да се сокријам, а Тој ми вели: Покажи ја својата светлина!

Јас го барам првото место на масата, а Тој сака да го заземам последното.

Јас сакам да бидам на светилникот, а Тој ми зборува: Моли во тајност!

Не! Таквиот Исус навистина не го разбирам! Тој ме предизвикува!

Како многу негови следбеници можев да изберам друг учител кој би бил појасен и помалку провокативен.

Но, како Петар не познавам друг кој како Него би имал во себе зборови за живот вечен!

И затоа останувам со Исус.

Битно.нет/Д.И.

За авторот