Папата Фрањо: Да го прославиме Божиќ без конзумеризам

Папата Фрањо: Да го прославиме Божиќ без конзумеризам

Во среда, 16 декември 2020 година, на крајот од Генералната аудиенција папата Фрањо ги повика верниците да го прослават овој Божиќ, кој го славиме во услови на пандемија, во духот на верата, надежта и љубовта, а не во духот на конзумеризмот.

Сакам да ги поканам сите да „побрзаат“ кон Божиќ, оној вистинскиот, односно раѓањето на Исус Христос. Оваа година нѐ очекуваат ограничувања и тешкотии, но да се потсетиме на Божиќ на Богородица и свети Јосиф: нивниот пат не беше секогаш послан со рози! Со какви ли само тешкотии се соочија! И со колку многу грижи! Но сепак, верата, надежта и љубовта ги водеа и ги поддржуваа. Така нека биде и со нас! Нека оваа неволја низ која поминуваме, исто така, ни помогне да го „исчистиме“ начинот на кој го доживуваме и го славиме Божиќ и да се ослободиме од консумеризмот: да биде повеќе верски, поавтентичен, поверодостоен – рече Папата поздравувајќи ги италијанските верници на Генералната аудиенција

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот