Во „Спомен куќата Мајка Тереза“ Папата се сретна со верските поглавари во Македонија

Во „Спомен куќата Мајка Тереза“ Папата се сретна со верските поглавари во Македонија

Веднаш по пристигнувањето на плоштадот пред НУ „Спомен куќа на Мајка Тереза“ во Скопје Светиот Отец беше пречекан од с. Текла, главната сестра на Мисионерки на љубовта во Скопје и едно дете кое на Папата му подари цвеќе, кое Светиот Отец го положи пред статуата на Света Мајка Тереза.Во капелата на НУ „Спомен куќа на Мајка Тереза“ во Скопје Светиот Отец во придружба на бискупот Стојанов оствари средба со уште четирите верски поглавари, кои се спомнати во македонскиот Устав: МПЦ –ОА, претставувана од Митрополитот Скопски и Архиепископ Охридски и Македонски и на Јустинијана Прима, г-дин г-дин Стефан, Исламска верска заедница, претставувана од Реис-ул-Улема Хаџи Сулејман ефенди Реџепи, Католичка црква претставувана од Скопскиот бискуп и Струмичко – скопски епарх, монс. д-р Киро Стојанов, Евангелско – методистичката црква претставуван од проповедник Михаил Цеков и Еврејска заедница во Македонија претставувана од Берта Романо Николиќ.

На средбата Светиот Отец најпрво се задржа во кратка молитва во тишина пред моштии на светицата од Скопје и измоли молитва до света Мајка Тереза, а веднаш потоа се поздрави со верските поглавари, како и со внуци на света Мајка Тереза.

На местото на денешната НУ „Спомен куќа на Мајка Тереза“ во Скопје пред зејотресот во 1963 година се наоѓала Католичката црква „Пресвето Срце Исусово“, каде света Мајка Тереза била крстена.

 

МОЛИТВА ДО СВETA МАЈКА ТЕРЕЗА ВО СКОПЈЕ

Боже, Оче на милосрдието и секоја добрина,

ти благодариме за дарот на животот

и каризмата на света Мајка Тереза.

Во својата неизмерна Провидност ја повика

да даде сведоштво на твојата љубов

меѓу најсиромашните во Индија и светот.

Таа знаеше да направи добро на најпотребните,

препознавајќи го во секој во маж и жена

лицето на Твојот Син.

Послушна на твојот Дух,

таа стана молитвен глас на сиромашните

и сите оние

кои се гладни и жедни за правда.

Прифаќајќи го крикот на крстот,

„Жеден Сум“,

Мајка Тереза ја угасна

жедта на Исус на крстот

исполнувајќи дела на милосрдната љубов.

 

Молиме, Света Мајка Тереза,

мајка на сиромашните,

твое посебно застапништво и твоја помош,

тука, во градот на твоето раѓање,

каде беше твојот дом.

 

Тука сте го добиле дарот на повторното раѓање

во светите тајни на христијанската иницијација.

Тука ги слушнавте првите зборови на верата

во твоето семејство и во заедницата на верниците.

Овде почнавте да ги гледате

и да ги запознае луѓето во потреба,

сиромашните и малите.

Тука научи од твоите родители да ги сакаш

оние кои имаат најмногу потреба и да им помагаш.

Тука, во тишината на Црквата,

го слушна Исусовиот повик да го следиш,

како монахиња, во мисии.

 

Од тука те молиме: застапувај се кај Исус

за да и ние примиме благодат

да бидеме будни и внимателни на крикот на сиромашните,

на оние кои се лишени од нивните права,

болните, маргинализираните, последните.

Тој ни даде благодат да го видиме

во очите на оние што нè гледаат

затоа што имаат потреба од нас.

Дај ни срце кое знае како да го љуби Бога

присутно во секој маж и жена

и кој знае како да го препознае во тие

кои се погодени од страдања и неправди.

Дајте ни благодат за да бидеме и ние

знак на љубовта и надежта во наше време,

кој гледа толку многу сиромашни, напуштени,

маргинализирани и емигранти.

Направете нашата љубов да не биде само со зборови,

туку да биде ефикасна и вистинита,

да може да биде

веродостоен сведок на Црквата

која има должност

да го проповеда Евангелието на сиромашните,

ослободување на заробените, радост на тажните,

а на сите благодат на спасението.

 

Света Мајка Тереза моли се за овој град,

за овој народ, за својата Црква

и за сите оние кои сакаат да го следат Христа

како негови ученици, на Добриот Пастир,

исполнувајќи дела на правдата, на љубовта,

на милоста, мирот и служењето,

како оној што не дојде да Му се служи,

туку да служи и живот свој да даде за многумина,

Преку Христос, нашиот Господ.

Амин.

За авторот