Во разговор за Ватикан њуз епископот Стојанов зборува за енцикликата „Сите сме браќа“

Во разговор за Ватикан њуз епископот Стојанов зборува за енцикликата „Сите сме браќа“

Во разговор за Ватикан њуз Н.В.П. монс. д-р Киро Стојанов, Скопски бискуп и Струмичко – скопски епарх се осврнува на енцикликата на папата Фрањо „Сите сме браќа“ (Fratelli tutti), која беше објавена на 4 октомври 2020 година.

Меѓу другото тој ќе истакне дека со објавувањето на оваа енциклика, како и многу пати досега папата Фрањо, покажа дека знае да ги чита знаците на времето. Зборува за човечкото братство, ги детектира клучните проблеми за заедништвото меѓу луѓето и нуди решенија како да се надминат. Донесувањето на вистински одлуки и нивно спроведување е токму она што сака да го понуди новата енциклика на папата Фрањо „Сите сме браќа“ – вели епископот Стојанов во разговор за Ватикан њуз.

Продолжи со читање на целиот разговор

к.мк

 

Категорија: Вести, Македонија

За авторот