Tag "синода"

Врати се на почетна
Вести Македонија

Претставени плодовите од првата фаза на Синодалниот процес во Македонија

Во вторник 30 ноември 2021 година во организација на Деканатот „Свети Кирил и Методиј“ се одржа состанок на свештениците од Струмичко – скопската епархија, кој го предводеше монсињор д-р Киро

Вера Сведоштва

Најстариот член во парохијата „Св. Петар и Павле“ од Гевелија се вклучи во синодалниот ôд на епархијата и целата Црква

Eлица Шапкарова – најстариот верник од парохијата Свети Петар и Павле од Гевгелија, додека силите ја држеја беше редовна во црквата на сите Богослужби и други побожности. Во младоста не

Вести Македонија

Верниците од Чанаклија се приклучија на синодалниот пат

На 14 ноември 2021 година во филијалната црква „Свети великомаченик Ѓорги“ во Чанаклија се одржа втората по ред средба со верниците во рамки на синодалното патување. Средбата започна со молитва

Вести Македонија

Сестрите Евхаристинки од Гевгелија продолжуваат со својот молитвен синодален ôд

Сестрите Евхаристинки во рамки на Синодалниот ôд во Струмичко -скопската епархијата „Успение на Прсвета Богородица“ што започна на 17 октомври 2021 година во катедралата во Струмица во својата парохија Свети

Вести Македонија

Средба со верниците од скопската парохија по повод почетокот на синодата

На 4 ноември 2021 година во парохијата „Пресвето Срце Исусово“ во Скопје се одржа средба со верниците во рамки на синодалното патување, а истата ја отвори и водеше парохот дон

Вести Македонија

Верниците од Моин заедно со сестрите Евхаристинки молат за успех на Синодата

Сестрите Евхаристинки од Гевгелија при парохијата Свети Петар и Павле ја предводат молитвената група, која моли синодалниот процес да биде успешен во Струмичко-скопската епархија „Успение на Пресвета Богородица“.

Ватикан Вести

Продолжено времетраењето на првата фаза од синодалниот процес

Генералниот секретаријат на Епископската Синода излезе со соопштение во кое стои дека се продолжува времетраењето на првата, епархиска фаза на Синодата до 15 август 2022 година.

Колумни

Кратко објаснување за Синодата?

Папата Фрањо на 10 октомври 2021 година во базиликата Свети Петар во Ватикан ја отвори синодата за целата Црквата насловена: За синодална Црква, заедништво, учество, послание. Како и во останатите

Ватикан Вести

Кардинал Кох: Во синодскиот процес да се вклучат „екуменските партнери“

Во синодскиот процес на универзалната црквата, кардинал Курт Кох сака блиска размена со „екуменските партнери“. За повеќе да се практикува синодалноста, поучни искуства посебно може да донесе католичко-православниот дијалог.

Ватикан Вести

Папата: Три знаци кои треба да ги следиме за да ја оствариме планетата на која се надеваме

Започнувајќи од 21 октомври во градот Таранто се собираат католиците од Италија на 49. по ред Социјална седмица на тема „Планетата на која се надеваме. Животната средина, работата, иднината. Сѐ