Tag "Литургија"

Врати се на почетна
Ватикан

Папата: Четирите нови светици се сведоци на љубовта кон сите

Да се остане во Бог и во Неговата љубов, за да се навестува со зборови и со животот воскресението Исусово сведочејќи единство меѓу себе и љубов кон сите

Ватикан

Папата: Каритас нека сведочи за Христос на перифериите

Да се прима Бог и ближниот значи да се живее Евангелието. Каритас, заедно со другите организми на Црквата, „ја открива моќта на христијанската љубов и желбата

Ватикан

Папата: Нека Америка сè повеќе се вкорени во Евангелието

Нека силниот ветар на светоста помине на следниот вонреден Јубилеј на милосрдието на двата американски континенти – е желбата која папата Фрањо ја изрази на Литургијата која на 2 мај

Македонија

Епископот Стојанов во Богданци

На вториот ден од Воскресението Христово, 13 април, Н.В.П. монс. д-р Киро Стојанов, Скопски бискуп и Апостолски егзарх во Македонија во заедништво

духовнитекстови Размислување Свет

Велика Сабота: Од тишина кон радосно славење

Велика Сабота е ден на молчење и сериозност. Денес човекот се среќава со стварноста на гревот и силата на злото кои со својата разорна моќ можат да го „убијат“ и

духовнитекстови Размислување Свет

Христовата мака – доволна причина и водич во животот

Исус ги искусил сите видови на телесно и морално страдање: Трпел од пагани и од Евреите, од мажи и од жени, како слугинката која го обвинила свети Петар.

духовнитекстови Размислување Свет

Велики Петок: Крикот на Божјата љубов од крстот

На овој ден, како што го нарекуваме Велики Петок, конечно се открила, во својата морничава темнина, реалноста која секогаш вреди и постојано се поднесува:

Ватикан

Папата на Цветници: Понизноста е Божји стил

Божјиот стил – а со тоа и стилот на христијаните – е понизноста. Таа е спротивна на световноста која ја нуди суетата и горделивоста. Тоа е констраст помеѓу два пата,

Ватикан

Проповедта на Папата на светата Литургија во Наполи

Осврнувајќи се во проповедта на делот од Евангелието во кое луѓето по Исусовиот говор се прашуваат кој е Исус, Светиот Отец рече дека некои тврделе дека Месијата не доаѓа од

Ватикан

Папата: Црквата е „Исусовата куќа“

Папата на утринската Литургија: Исус ја отвара вратата на сите кои Го бараат, особено оние кои се одделени, а христијаните таа врата често ја затвораат пред лицето на оние кои