Tag "апостолско патување"

Врати се на почетна
Ватикан

Папата се сретна со младите од Уганда

Светиот Отец во саботата на 28 ноември се сретна со младите од Уганда, поттикувајќи ги негативните искуства, со помош од Исус Христос, да ги претворат во позитивни.

Ватикан

Папата: Бог не сака да се сокриваат гревовите

Свештеничката и монашката верност се покажува во барањето прошка за направените гревови, а тоа значи во несокривањето на сопствените гревови

Ватикан

Папата до катехистите: Бидете учители, но пред сè сведоци

Вашата порака толку повеќе ќе се вкорени колку што вие ќе бидете не само учители, туку и сведоци. Кога задачите изгледаат премногу тешки, средствата премногу малку,

Ватикан

Папата ги нарече угандските маченици национални херои

Папата Фрањо вчера го заврши првиот дел од посетата на Африка, упатувајќи се во попладневните часови од Кенија за Уганда. По слетувањето во втората земја од трите кои ќе ги

Ватикан

Папа Фрањо во Најроби: сиромаштвото го поддржува тероризмот

Мунгу абарики Кенија! Нека Бог ја благослови Кенија! Беа првите зборови на папа Фрањо на свахили, службен јазик во таа земја, кој ги изговори на крајот на говорот во Претседателската

Ватикан

Се преземаат чекори за посетата на Папата во Мексико

Планот за патувањето на папата Фрањо во Мексико започнува да се конкретизира – рече директорот на Канцеларијата за печат при Светиот Престол, о. Федерико Ломбарди.

Ватикан

Папата се заблагодари на Богородица за апостолското патување

По враќањето од своето апостолско патување на Куба и САД, во понеделник 28 септември Светиот Отец ја посети базиликата Света Марија Велика и на тој начин го заврши своето десето

Ватикан

Папата се обрати до американските епископи

Божјите слуги не треба да користат агресивен јазик и не треба да се ограничуваат само со „повици и надворешни најави“, туку да освојат простор во срцата на луѓето без да

Ватикан

Осврт на отец Ломбарди за вториот ден од посетата на папата Фрањо на Куба

Отец Ломбарди, директор на Ватиканската прес служба и на Радио Ватикан, во разговор за Радио Ватикан го опиша вториот ден од апостолската посета на Куба.

Свет

Пополнети сите места во Конгресот за посетата на Папата

Вашингтон со нетрпение го очекува папата Фрањо, кој од 22 до 27 септември 20015 година ќе ги посети за прв пат Соединетите Американски Држави. Доказ за тоа е фактот дека