Размислување

Врати се на почетна
Размислување

Кога љубиш многу

И така некои фарисеи го повикаа Исус да јаде со нив, го повикаа во своите домови. Исус се согласи, и тргна со нив и влезе во куќа на фарисеот и

Размислување

Молете со помош на Светата Бројаница

  Бројаницата е како врата. Помина можеби многу време од кога последен пат сте молеле Бројаница, можеби сакате повторно да се обидете. Можеби тоа ќе биде во приватност, во вашата

Размислување

Што следува по смртта?

Се чини дека не следува ништо. Навистина, кај мртвиот, не може да се запази никаков нематеријален елемент кој би преживеал и би го избегнал распаѓањето. Клод Бернард рекол: „Под мојот

духовнитекстови Размислување

Католици.мк до читателите за Воскресението Христово

Велигден не е обичај, туку настан. И не било каков настан, туку настан на победа над смртта, победа над злото, над гревот. Христијанството не е збир на идеи или морални

Размислување

VIII постојка: Исус ги теши ерусалимските жени

Лука 23,27-31 Болката ни сега не го менува Исуса. Ја чуствува болката во другиот. Во најголемото трпение го слуша плачот на ерусалимските жени и ги утешува. Жал му е за

Размислување

VII постојка: Исус втор пат паѓа под крстот

 Мaтej 25,31-34 Исус оди раскрвавен. Нозете му се тресат. Се слуша викање од народот,го пцујат, го навредуват. Исус ги подига очите и жално ги гледа и се моли. Исус се

Размислување

РАЗМИСЛУВАЊА НАД ХРИСТОВИТЕ СТРАДАЊА

VI постојка Вероника му ја дава крпата на Исус Мт.26,6-13  Исус е исцрпен. Од здобиените рани и убодите од трновиот венец неговото лице е покриено со крв. Не може повеќе

Размислување

РАЗМИСЛУВАЊА НАД ХРИСТОВИТЕ СТРАДАЊА: V Постојка Симеон Киринеец му помага на Исус во носењето на крстот Марко 8, 34-36

V Постојка Симеон Киринеец му помага на Исус во носењето на крстот Марко 8, 34-36 Поднесувајте го товарот еден на друг и исполнувајте го така законот Христов. Свети Павле вели:„А,мене

Размислување

РАЗМИСЛУВАЊА НАД ХРИСТОВИТЕ СТРАДАЊА

IV Исус ја сретнува својата мајка Лука 7,11-17  Колку повеќе човекот напредува во духовниот живот, толку повеќе наидува на потешки крстови, бидејќи колку што љубовта е поголема, толку посилно чувствува