Колумни

Врати се на почетна
Колумни

Започна вонредниот мисионерски месец октомври 2019

Овогодинешниот октомври папата Фрањо го прогласи за вонреден месец на мисиите по повод 100 годишнината од апостолското писмо „Maximum illud“ со кое во 1919 година папата Бенедикт XV сакаше да

Вести Колумни Македонија

Година на милости

Крајот на годината е пригоден момент да се направи осврт на случувањата кои заминаа во својата историја, но кои истовремено се плод на минатото и надеж за иднината.

Колумни

Екуменизмот – краток историски преглед и предизвици во наредниот период

Пишува: Бартоломеј Кајтази – поранешен амбасадор на Република Македонија при Светиот Престол

Колумни

Изјави на Папата за кои молчат многу медиуми

Може да се направи цела рубрика со изјави на папата Фрањо, кој се крик за вистината, спротивно од она што масовните медимуи го пласираат во светот како реторика

Колумни

Џорџ Орвел и родовата идеологија: Што се случува кога Групата ќе објави дека 2+2=5?

Романoт на Орвел ‘1984’ Министерството за вистина го користи токму јазикот како средство за обликување на општеството. Целата иронија е во името на министерството, чие што единствена задача е со

Вера Колумни Семејство

СЛАВЕТЕ ГО ИСУС, а не ноќта на вештерките!

Навистина католиците не треба да слават „Ноќ на вештерки“, бидејќи треба да се посветат на молитва

Вера Колумни Семејство

За веронауката и родителите

Паралелно со започнувањетo на учебната година започнува и веронаучната година,

Вера Колумни

„Лајкот“ на Пресвета Богородица

Науката покажа дека една од најголемите човечки потреби е потребата за потврда, пофалба, да те забележат.

Духовност Колумни

Деспасито генерација

Знаеш ли што, премногу сме се навикнале на лесното. На помалото. На „деспасито“.

Вера Колумни

Зошто свештениците носат црна облека?

Облеката на свештениците се разликува од останатите припадници на општеството.