Колумни

Врати се на почетна
Колумни

Првите 100 дена од понтификатот на папата Фрањо

Кога некој почнува со нова работа, обично првите 100 дена се нарекуваат време на транзиција. Преку тоа време се открива нечија специфичност и работните навики. Во случајот на папата Фрањо,

Колумни Сведоштва

Да се брани животот во јавноста

Пол Своп е еден од основачите на Млади за живот интернационал (Pro-Life Youth International,), работи во организација, основана во САД, наречена Керинг Фондација. Тоа е здружение за право на живот

Колумни

Еросот и Евангелието (4 дел)

Во првите три дела, преку филозофијата на феноменологијата откриена е неопходноста од предност на љубов која, и покрај потешкотиите, води до полно остварување на еротската димензија на љубовта. На необичен

Колумни

Еросот и Евангелието (3 дел)

Чистотата како еротска крепост На некои можеби ќе им звучи како необично, но Марион во овој контекст ја споменува девственоста и сексуалната воздржливост во нивната еротска димензија. Површно гледајќи веднаш

Колумни

Скромно облекување

Света Марија, Мајката Господова е совршен пример за женственост, убавина и скромност. Никако не можам да разберам зошто некој не би сакал да ја имитира Света Марија во нејзиниот начин

Колумни

Еросот и Евангелието (2 дел)

Во првиот дел е зачнат описот „ероткса редукција“ со кој во заграда се става сè освен феноменот на љубовта и одоздола се следи нејзиниот развој. Забележано е дека не е

Колумни

Дали се случи егзорцизам!?

По завршувањето на светата Литургија во неделата, како и обично папата се молеше за здравје на болни лица. Сепак видео снимката на која Светиот Отец се моли над болното момче,

Колумни

Еросот и Евангелието (1. дел)

Овие редови ќе нè воведат во ново размислување за односот помеѓу еросот и Евангелието. Еден од најголемите филозофи на денешнината Жан-Лук Марион (род. 1946 год.) се зафатил со размислување за

Колумни

За каква Црква проповеда папата Фрањо

Тргнувајќи од Делата на светите Апостоли, преку животот на првите хрстијански заедници во Ерусалим, папата Фрањо ја илустрира Црквата, нејзиниот идентитет и послание. Црквата со понизност и храброст го слуша

Колумни

Цунами на папата Фрањо

Никаква бирократија, никакво посредништво, Римскиот епископ, кој самиот никогаш не се нарекува папа ги преврте старите обичаи. Пред сѐ, Фрањо им покажа на сите дека не сака да биде изолиран.