Вера

Врати се на почетна
Размислување Сведоштва Свет

Убаво е да бидеш фратар!

Сигурно многу пати сте сретнале монаси и монахињи и барем еднаш сте се запрашале, зошто некој се одлучил да живее во манастир. Во што е радоста на животот посветен на

Сведоштва Свет

Ја убедувале мајката на абортус, а денес нејзиниот син е епископ

Постојат илјадници луѓе кои денес не би биле живи доколку нивните родители би ги послушале лекарите и би се одлучиле на абортус поради можни физички или психички оштетувања на детето.

духовнитекстови Сведоштва

Слово на животот, јануари 2014

Од 18 до 25 јануари во многу краеви на светот се обележува Молитвената осмина за единство на христијаните, а во некои краеви се обележува на празникот Духови Одбраната реченица за

Сведоштва

Семејство Франушиќ: Многу потешко на крај излегуваат луѓе со едно или две деца отколку ние со десет

Семејството Франушиќ од Дубровник привлече внимание на многумина минатата недела на сцената на Светото Семејство пред црквата „свети Влах“. Со своите девет деца и во очекување на десетото, тие оваа

духовнитекстови Сведоштва

Слово на животот, декември 2013

“ Вам, пак, Господ да ви даде да растете и да изобилувате во љубов еден кон друг и кон сите, каква што и ние имаме кон вас.” ( 1Сол 3,

Сведоштва

Го видов своето дете во прегратките на Исус

Загубата на дете може да предизвика страшни последици кај жената. Грижата на совест се вовлече кај мене и ги уништуваше моите емоции, телото и духот. Долго после абортусот се јавуваа

Сведоштва

Света Маргарита Марија Алакок (1647-1690)

Секој кој го чествува Срце Исусово сигурно слушнал и за света Маргарита Алакок. Таа од самиот Господ била избрана да биде навестител на пораките на неговото Срце,

Сведоштва

Света Тереза Авилска, девица и црковна научитeлка (1515-1582)

Животот на првата жена научителка на Црквата можемe да го наречеме духовно искуство на една љубов, бидејќи тој живот бил мистика, како средба со Бога.

Сведоштва

Пред шест години бараше евтаназија, но Бог има други планови со него

Полјакот Јануш Свитај пред шест години бил „некој вид“ на херој во либералните кругови кои во неговата држава се залагале за легализација на евтаназијата.

Сведоштва

Блажен Иван XXIII, папа

Блажен Иван XXIII (Анџело Џузепе Ронкали) е роден на 25 ноември 1881. година во Ломбардиското село Сот ил Монте (Sotto il Monte). Семинарија учел во Бергамо, а теологија студирал во