Archive

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Апел од Ватикан: Колектата за Велики Петок е од клучна важност за опстанокот на христијаните во Светата Земја

Пандемијата со коронавирусот силно ги погоди христијаните во Светата Земја и на Блискиот Исток.

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Исповедникот треба да биде брат, татко, утешител

Секој од нас е грешник на кој му е простено, предодреден за служење на другите, во светата Тајна Помирување за да можеме да ја сретнеме онаа љубов која го восихити

Колумни

(Видео) Пред осум години кардинал Берголио е избран за Папа

Аргентинскиот кардинал Хорхе Марио Берголио на конклавите на 13 март во 2013 година е избран за поглавар на Католичката Црква како 265 наследник на свети Петар. По повод прославата на

Ватикан Вести

Папата го прими претседателот на Португалија Марсело Ребело де Соуса

Посетата на Ватикан беше прва меѓународна посета на претседателот Соуса по неговиот реизбор.

Вести Свет

Кардинал Ердо: Папата Фрањо ќе биде сведок на надежта

Острогонско – будимпештанскиот надбискуп, кардинал Петаер Ердо, ја коментираше најавата на папата Фрањо дека ќе присуствува на завршната света Литургија на Меѓународниот евхаристиски конгрес, кој ќе се одржи од 5

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Братството е предизвик за Ирак и за целиот свет

Во катехезата на Генералната аудиенција во среда, 10 март, папата Фрањо направи опширен преглед на неговата Апостолска посета на Ирак. „Војната е секогаш чудовиште кое, како што се менуваат епохи,

Ватикан Вести

Надбискупот Јурковиќ: Верската слобода е универзално право, треба да се заштити

Во моменталното сценарио во кое верската слобода се повеќе се поткопува со потребата за заштита на човечките животи од ширењето на пандемијата од болеста Ковид-19, клучно е цивилните власти да

Ватикан Вести

Светиот Престол поттикнува на рамноправност на жените и мажите во медиумите

Почитување и рамноправно учествување на мажите и жените во медиумите е еден од начините за остварување на мир и солидарност, смета монс. Јануш Урбанчик, постојан набудувач на Светиот Престол во

Вести Свет

Предложено католиците и православните христијани заедно да го слават Велигден?

Покрената е иницијатива сите христијани да го слават Велигден на ист датум од 2025 година