Archive

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата: Верниците се фактор за мир во човечките општества

Папата Фрањо во понеделник 18 ноември 2019 година во Ватикан ги прими учесниците на средбата посветена на Документот за човечко братство

Ватикан Вести

Папата: „Не“ за клерикализација на лаиците, „да“ за жените на управни места

На учесниците на Првото Генерално собрание на Дикастеријата за лаици, семејство и живот, Папата ги поттикна да бидат срцето на Црквата и да не ги клерикализираат лаиците и темелно да

Ватикан Вести

Папата објави видео порака во пресрет на Апостолското патување во Тајланд

Во видео порака упатена до тајландскиот народ, папата Фрањо, меѓу другото, рече дека таа азиска земја напорно работеше за промовирање на хармонија и мирен соживот.

Ватикан Вести

Папата: Сиромашните ни го олеснуваат пристапот до небо

Папата Фрањо служеше света Литургија по повод Светскиот ден на сиромашните во базиликата Свети Петар. Поттикна да го прифатиме нивниот крик за помош како повод да излеземе од своето јас.

Вести Македонија

Струмица: Обожавање на Светата Причест по повод Светскиот ден на сиромашните

По повод Третиот Светски ден на сиромашните во парохиската црква „Раѓање на Свети Иван Крстител“ во Струмица, во недела 17 ноември 2019 година во попладневните часови се молеше Обожавање на

Ватикан Вести

Ангел Господов: Христовите ученици не може да бидат робови на стравот и вознемиресноста

Надежта во Бог овозможува да не паднеме со духот заради трагичните настани. Напротив, тие се можност за сведочење – рече папата Фрањо во говорот за време на молитвата Ангел Господов

Ватикан Вести

Папата потсети на Светскиот ден на сиромашни

По завршувањето на молитвата Ангел Господов Светиот Отец потсети на 3. Светски ден на сиромашни

Ватикан Вести

Папата до сиромашните и малите: Вие сте богатството на Црквата

Папата Фрањо објави видео порака упатена до членовите на здружението „Fratello“, кои овие денови се собраа во Лурд по повод III. Светски ден на сиромашните.

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Вистинската праведност се темели на дијалогот, а не на културата на отфрлање

Обраќајќи се на учесниците на конгресот на Меѓународното здружение за казнено право, папата Фрањо зборуваше за проблемите на човечката правда и ја истакна смислата на праведноста во христијанското гледање на

Вести Македонија

Во Скопје се одржа духовна обнова за свештениците, монашките заедници и лицата со посветен живот

Во просториите на катедралнта црква „Пресвето Срце Исусово“ во Скопје на 16 ноември 2019 година се одржа духовна обнова за свештениците, монашките заедници и лицата со посветен живот од Скопска