Христијаните во Сирија Божиќ го слават во крајно сиромаштво

Христијаните во Сирија Божиќ го слават во крајно сиромаштво

Материјалната штета од конфликтот во Сирија изнесува околу 400 милијарди долари, но непроценлива е загубата на човечките животи и страдањето кое го предизвика граѓанската војна започната пред речиси седум години.

Сепак и покрај раните од трагедијата која како да нема крај, христијанските заедници, помалку насекаде, радосно го слават Божиќ – тоа е сведоштвото на кардинал Марио Зенари апостолски нунциј во Дамаск, кој осврнувајќи се на секојдневната драма на населението, ја истакна надежта на тој народ. Божиќ секогаш е убав празник за семејството, за децата. Овие денови во сите парохии се пееја божиќни песни, корали, се одржуваа претстави… би кажал дека расположението е многу празнично – рече апостолскиот нунциј.

Освен војната, „бомбата на сиромаштвото“

Но, Божиќ во оваа земја како и во другите подрачја на кои се водат конфликти, останува и понатаму потопен во состојбата од која не може да се отргне вниманието. Секако – рече кардинал Зенари – перспективата е и понатаму жалосна, после речиси седум години војна. Мислејќи на Светото назаретско семејство кое исто така било прогонето – додаде – бележиме повеќе од 6 милиони внатрешни бегалци, луѓе кои морале да го напуштат својот дом и 5 милиони бегалци во блиските земји. Треба да се каже дека има малку помалку насилство – рече апостолскиот нунциј – но луѓето живеат под закана, можеме да кажеме со „бомбата на сиромаштвото.“ Имено 69% од населението живее во крајно сиромаштво заради кое страдаат и децата од кои многу се неисхранети – истакна кардинал Зенари.

РВ/к.мк

Категорија: Вести, Свет

За авторот