Конгрегацијата за наука на верата објави писмо со наслов „Samaritanus bonus“

Конгрегацијата за наука на верата објави писмо со наслов „Samaritanus bonus“

Конгрегацијата за наука на верата во втроник 22 септември 2020 година објави писмо со наслов „Samaritanus bonus” во кое се истакнува дека евтаназијата и потпомогнатото саммоубиство и понатаму се етички забрането.

Евтаназијата и потпомогнатото самоубиство се постапки кои ги пречекоруваат етичките и правните граници на самоопределување, се истакнува во документот „Samaritanus bonus”, во кој истовремено се критизира несраземрната и дехуманизирачката употреба на технологијата, посебно во криричните моменти од животот.

Постапките со кои се скратува живот се знак на култура на отфрлање и не ги решаваат проблемите на смртно болните пациенти, се предупредува во документот од 23 страници кои го потпиша перфектот на Конгрегацијата за наука на верата Луис Ладарија Ферер и секретарот на Конгрегацијата надбискупот Џакомо Моранди. Писмото го истакнува неотуѓивото право на достоинството на човечкиот живот и во неговата крајна етапа на страдање и смрт.

Болката и смртта не можат да бидат конечен критериум според кој се мери човечкото достоинство. Во сложениот здравствен систем постои опасност односот на лекарот и пациентот да се сведи на технички и договорни аспекти. Тоа посебно е случајот во земјите во кои евтаназијата и потпомогнатото самоубиство се легализирани – се предупредува во писмото од Конгрегацијата за наука на верата.

Во документот се истакнува дека желбата на тешко болните за прекин на животот всушност е повик за помош и љубов и на нега на кој треба да се одговори со подршка и грижа. Зад желбата за смрт стои и неизлечивата болка, недостаток на човечка и христијанска надеж и недоволна психолошка и духовна грижа – се напоменува во писмото.

Понатаму се критизира актуелниот општествен однос кон страдањето, тесно сфаќање на квалитетот на живот и погрешно сфаќање на сочувството. Тука е и индивидуализмот кој другиот го гледа како товар. Стравот од болка и смрт се главните причини за желбата за контролирање и одредување кога да „дојде смртта“.

Светите Тајни Исповед и Елеопомазание на болните не се достапни на оние кои се одлучиле за евтаназија или потпомогнато самоубиство, но потребно е да се придружуваат тие луѓе како би се отворил патпо за пристапување на светите Тајни.

Писмото се темели на соопштение на Конгрегацијата од 1980 година, како и на документите на свети Иван Павле II. но и изјави на папата Фрањо кој постојано ја критикува културата на отфрлање во односот кон болните и слабите, оние кои немаат пристап до нега како и за новите ставови за индивидуалистичко самооткупување.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот