Бискупот Стојанов во Струмица посети болни и изнемоштени лица

Бискупот Стојанов во Струмица посети болни и изнемоштени лица

На 11 февруари 2017 година на празникот на Мајка Божја Лурдска, кога се одбележува Светскиот ден на болните, во Струмица по завршувањето на светат Литургија во катедралата епископот Стојанов посети неколку болни и стари изнемоштени лица во нивните домови.

За време на посетата епископот Стојанов разговараше со болните и нивните семејства, охрабрувајќи ги во верата ја истакна смислата на болеста и дека преку страдањето и трпението се раѓа љубов способна да го преобрази човекот. Средбите завршуваа со заедничка молитва и благослов на болните и нивните семејства.

Светскиот ден на болните го воспостави светиот папа Иван Павле II во 1992 година и има за цел да ја подигне свеста за важноста за грижата на болните, да се сврти вниманието за правата и потребите на болните лица и да се поттикне квалитетна здравствена грижа на оние кои им е потребна, како и за лицата кои се грижат за болните и старите изнемоштени лица

Датумот за славење на Светскиот ден на болни е одбран 11 февруари, кога во Католичката црква се слави празникот Блажена Девица Марија Лурдска, затоа што ова светилиште во Лурд, Франција е познато по бројни чудесни оздравувања, и стана големо поколничко место каде болните доаѓат да молат за здравје и преобраќање.

к.мк

Категорија: Вести, Македонија

За авторот