Tag "ѓакон"

Врати се на почетна
Вера Сведоштва

Свети Филип, ѓакон

Црквата денес го празнува свети Филип, кој бил еден од седумте ѓакони избрани од Апостолите: ја преобратил Самарија во Христовата вера, го крстил властелинот на Кандакија, етиопската царица и ги

Вера Сведоштва

Свети Стефан Првомаченик

По прославувањето на Исусовото Рождество, го прославуваме оној кој прв го дал својот живот за Него. Отишол во смрт откажувајќи се од сѐ, бидејќи да Му припаѓа на Исус му

Ватикан

Папата Фрањо ги потсети ѓаконите на нивното послание

Не е голем тој кој заповеда, туку тој кој служи – рече папата Фрањо на членовите на делегацијата од Меѓународниот центар за ѓаконат кои на 4 јуни 2016 година ги