Tag "Свети Иван"

Врати се на почетна
Вера Сведоштва

Свети Иван Крстител

Постојат два назива наменети за Иван. Обично е наречен Иван Крстител, оној кој крштева, но исто така честопати го нарекуваме Претеча, оној кој претходи, кој оди пред Господа подготвувајќи му

Вера Сведоштва

Свети Иван Богослов

Црквата денес го празнува споменденот на светиот апостол и евангелист Иван, синот

Вера Сведоштва

Свети Иван Крстител

Денес, денот по Богојавленије, Црквата го посвети на свети Иван Крстител, бидејќи на Крштевањето Исусово во реката Јордан главна улога одиграл токму светиот Претеча Иван Крстител.