Tag "Претеча"

Врати се на почетна
Вера Сведоштва

Свети Иван Крстител

Постојат два назива наменети за Иван. Обично е наречен Иван Крстител, оној кој крштева, но исто така честопати го нарекуваме Претеча, оној кој претходи, кој оди пред Господа подготвувајќи му

Вера Духовност

Раѓање на свети Иван Крстител

Иван Крстител е еден од најпочитуваните Светци во светот. Црквата, исто како и Пресвета Дева

Вера Сведоштва

Свети Иван Крстител

Денес, денот по Богојавленије, Црквата го посвети на свети Иван Крстител, бидејќи на Крштевањето Исусово во реката Јордан главна улога одиграл токму светиот Претеча Иван Крстител.