Tag "Катехизам на Католичката црква"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата: Како да се добие простување на гревовите до првата можност за исповед?

  Луѓе кои умираат без свештеник, семејства затворени дома, кои не се во можност да дојдат до свештеник заради вирусот КОВИД – 19; во проповедта одржана во Домот „Света Марта“

Ватикан Вести

Развојот на науката на Црквата побудува согласување но и отпор

Во текот на 2000 години историја, Црквата развила наука која своите темели ги има во Светото Писмо, традицијата и живото учителство, и сѐ повеќе расте во интелигенцијата на верата. Веста

Ватикан Вести

Папата Фрањо одобри промена на параграфот 2267 од Катехизмот на Црквата

Црквата учи во светлината на Евангелието, дека смртната казна е недозволива затоа што ја загрозува неповредливоста и достоинството на личноста, и одлучно се зазема за нејзино укинување во целиот свет