Tag "Велика сабота"

Врати се на почетна
Вера Духовност

Велика сабота – молк на Бога, молк на човекот

Може да изгледа парадоксално да се зборува за Велика Сабота, бидејќи за христијаните

Вера Духовност

Застој помеѓу смртта и животот: Торинското платно – икона за Велика Сабота

Велика Сабота е „ничија земја“ помеѓу смртта и воскресението, но во оваа „ничија земја“ влезе Еден, Единствениот, кој ја премина со знаците на своето Страдание за човекот.

духовнитекстови Размислување Свет

Велика Сабота: Земјата се обви во голем молк и осаменост

Тогаш подземјето трепереше и Адам во лицето негово се препозна самиот себе

духовнитекстови Размислување Свет

Велика Сабота: Од тишина кон радосно славење

Велика Сабота е ден на молчење и сериозност. Денес човекот се среќава со стварноста на гревот и силата на злото кои со својата разорна моќ можат да го „убијат“ и

Ватикан

Великата седмица во Ватикан

Канцеларијата за печат на Светиот Престол го обајви распоредот за славењата кои ќе ги предводи папата Фрањо во Великата седмица. На Велики Четврток, 2 април папата Фрањо Мисата Вечера Господова

Ватикан

Животот не престанува пред гробниот камен

Ајде со сето свое срце да навлеземе во тајната, која Литургијата на Црквата ни ја нуди во пасхалното тродневие и да ги доживееме страдањата, смртта и воскресението на Исус.