Свет

Врати се на почетна
Свет

Крвави судири во Каиро

Каиро, 9.4.2013 /к.мк/ – Во новиот бран судири меѓу коптите и муслиманите во Египет во неделата вечер на 7 април убиен е еден христијанин, а 29 се повредени. Нападот се

Свет

Папата ги освојува срцата на Американците

Њујорк, 8.4.2013 /к.мк/ – 84 % од католиците во САД имаат позитивно мислење за новиот папа. Резултатите од истражувањето на Пју Институтот се објавени во Њујорк во последниот викенд на

Свет

Марктл му се заблагодарува на папата Бенедикт XVI

Ватикан, 8.4.2013 /к.мк/ – На 16 април, кога почесниот папа Бенедикт XVI ќе го слави 86-от роденден, во неговата Горна Баварија, во родното место Марктл на Ин, почнува недела во

Свет

Голема манифестација за живот во Барселона

Барселона 7.7.2013 /к.мк/ – Во предвечерието на Меѓунардониот ден на животот, 8 април, повеќе организации од Шпанија, кои се борат за заштита на животот од зачнувањето до природната смрт, во

Свет

Руските власти казнија католичка парохија

Москва, 6.4.2013 /к.мк/ – Во рамките на инспекциите на невладините организации (НВО) руските власти изрекоа огромна парична казна и против една католичка парохија. Јавното обвинителство ја терети парохијата во јужниот

Свет

Над 1 милијарда луѓе во светот живеат во сиромаштија

Рим, 6.4.2013 /к.мк/ – Повеќе од 50 % од населението во светот живее во услови на голема сиромаштија, концентрирани во Кина, Индија и Бразил, а 1 милијарда и 300 илјади

Свет

Цела Полска ја очекува канонизацијата на Иван Павле II

Цела Полска ја очекува канонизацијата на Иван Павле II. „И тоа би било прекрасно кога би се случило во Година на верата, односно во ноември.“ Тоа се зборови на кардинал

Свет

Во Италија започна кампањата за живот „Еден од нас”

Во првата седмица од Воскресение Христово во Италија започна кампањата за заштита на животот под мотото „Еден од нас”. За таа цел е формиран комитет, кој заедно со италијанските движење

Свет

Ерусалим: Патријархот ги повика христијаните да останат во Светата Земја

Католичкиот патријарх во Ерусалим Фуад Твал ги повика христијаните да останат во Светата Земја. „Да се живее на Блискиот Исток за христијаните не е избор, туку послание“, рече патријархот во

Свет

АРГЕНТИНСКАТА ВЛАДА ПОТТИКНУВА ЛАЖНИ ОБВИНУВАЊА ПРОТИВ ПАПАТА

Париз, 29.3.2013 /к.мк/ – Лажните обвинувања против папата Фрањо за неговата поврзаност со воената диктатурата (1976-1983) се поттикнати од Аргентинската влада објаснува еден адвокат на жртви од режимот. Обвинувањата дека