Archive

Врати се на почетна
Македонија

Завршија „Деновите на христијанскиот филм“

Во недела 29 јуни со проекцијата на филмот за Мајка Тереза во парохијата Свети Иван Крстител – Струмица завршија „Деновите на христијанскиот филм“.

Ватикан

Денес има повеќе маченици христијани, отколку во првите векови

Денес има повеќе прогонети христијани, отколку во првите векови, рече папата Фрањо во понеделник 30 јуни за време на Литургијата во домот Света Марта, денот кога Римската црква се спомнува

Македонија

Молитвено бдение за духовни звања во Свети Иван Крстиел – Струмица

Во попладневните часови во неделата 29 јуни 2014 година во парохиската црква „Свети Иван Крстител“ – Струмица се одржа молитвено бдение за духовни звања, кое беше насловено со цитат од

Македонија

Во црквата „Свети Иван Крстител“ – Струмица одржана катехеза за свештеничкото ракополагање

Во рамките на Година на семејството во парохијата Свети Иван Крстител Струмица на 28 јуни 2014 година се одржа петтата по ред катехеза, која се однесуваше на светата Тајна свештенство.

Ватикан

Верата во Бог ослободува од оковите на стравот, егоизмот и власта

По повод празникот Свети Петар и Павле главните заштитници на градот Рим, Светиот Отец на почетокот на проповедта на свеченото Евхаристиско славење во Ватиканската базилика во недела 29 јуни

Ватикан

Дијалогот е единствен пат до мирот

Во неделата 29 јуни по молитвата Ангел Господов папата Фрањо упати повторен апел за мир во Ирак. Драги браќа и сестри,

Ватикан

Ангел Господов: Да дозволиме Христос да го преобрази нашиот живот

Драги браќа и сестри, добар ден! Многу одамна Црквата во Рим го слави празникот на апостолите Петар и Павле на истиот ден 29 јуни. Верата во Исус Христос ги направила

Ватикан

Светиот Отец го прими претседателот на Република Мадагаскар

На 28 јуни Светиот Отец го прими во аудиенција претседателот на Република Мадагаскар, Хери Мартијал Рајаонаримампијанин. Како што стои во соопштението од Канцеларијата за печат при Светиот Престол

Свет

Потпишан договор помеѓу Светата Столица и Република Србија за соработка во високото образование

Во Белград на 27 јуни 2014 година е потпишан договор помеѓу Светата Столица и Република Србија за соработка во високото образование, со кој се потврдени правилата и дефинирани прописите за

Ватикан

Папата Фрањо: На пат кон единството треба да се препуштиме на водството на Светиот Дух

Треба да се препуштиме на водството на Светиот Дух за да можеме да напредуваме кон единство на христијаните – рече Папата на членовите на делегацијата на Екуменскиот цариградски патријарх, кои