Свет

Врати се на почетна
Вести Свет

CCEE: Европа мора да им помогне на мигрантите

Новиот претседател на Советот на европските епископски конференции (CCEE) надбискупот на Вилниус Гинтарас Линас Грушас во разговор за весникот „Avvenire“ на 13 октомври порача дека „наша одговорност е да им

Вести Свет

Велика Британија: Со Деветница против евтаназијата

Епископите од Англија и Велс ги повикаа верниците на деветдневна молитва по застапништво на свети Иван Павле II за да се отфрли предлог законот со кој се ублажува забраната за

Вести Свет

Епископите на најразвиените земји бараат брзо напуштање на користењето на фосилните горива

Повеќе од 70 католички епископи и монаси од земјите од групата Г20 во апелот објавен на 11 октомври побараа од своите влади итно напуштање на користењето на фосилните горива.

Вести Свет

Завршна порака од заседанието на ССЕЕ: Исус Христос е вистинската надеж за Европа

Учесниците на пленарното заседавање на Советот на европските епископски конференции (ССЕЕ) ја одобрија на 25 септември завршната порака во која се истакнува важноста за заедничкото одење во соочувањето со големиот

Вести Свет

Монсињор Гинтарас Линас Грушас избран за нов претседател на Советот на европските епископски конференции

Во склоп на пленарното заседавање на Советот на европските епископски конференции во Рим избрано е ново претседателство. За претседател е избран надбискупот на Вилнус, монс. Гинтарас Линас Грушас претседател на

Вести Свет

Почина парохот во Руски Крстур о. Михаило Малацко

Во четврток 16 септември 2021 година почина парохот во Руски Крстур/Р. Србија, о. Михаило Малацко. Погребот ќе биде во сабота 18 септември 2021 година во 10.00 часот во катедралната црква

Вести Свет

Хиротонија на монсињор Андреј Саје

Монсињор Андреј Саје ќе биде хиротонисан за време на светата Миса во недела, 26 септември во 14.30 часот во парохиската црква Св. Канцијан и неговите придружници во Мирна Пеќ, известија

Вести Свет

Казахстан: Хиротонисан првиот бискуп роден во земјата

Дваесет години по посетата на Иван Павле II на Казахстан, во Караганда е хиротонисан првиот бискуп роден во земјата.

Вести Свет

Беатифицирани кардинал Вишински и Мајка Чацка

Префектот на Конгрегацијата за прогласување на блажени и светци кардиналот Марсело Семераро во неделата на 12 септември 2021 година во Варшава ја предводеше светата Литургија на која ги прогласи кардиналот

Вести Свет

Избран нов поглавар на Асирската Црква на Исток

На синодата во Ербил на северот на Ирак за католикос – патријарх на Асирската црква на Истокот на 8 септември е избран мар Ава Ројел.