Македонија

Врати се на почетна
Македонија

Петралинци: Крстен пат на отворено

Петралинци, 30.4.2013 /к.мк/ – Во дворот на Католичката црква Свети Кирил и Методиј – Петралинци во понеделник 29 април се молеше Крстен пат на отворено, на кој присуствуваа голем број

Македонија

Во Петралинци по втор пат поставено Велигденското јајце

Петралинци 29.4.2013 /к.мк/ – Црковниот одбор на црквата Свети Кирил и Методиј – Петралинци во понеделникот 29 април во дворот на црквата повторно го постави големото Велигденско јајце. Велигденското јајцето

Македонија

Прославен патрониот празник на црквата во Бистренци

Бистренци, 28.4.2013 /к.мк/ – Црквата свети Јосиф – Бистренци во недела 28 април по втор пат го прослави својот патронен празник, откако е обновена и го доби својот нов изглед.

Македонија

Прославен празникот Цветници

Нова Маала/Петралинци, 28.4.2013 /к.мк/ – Со свечени свети Литургии во сите цркви на Апостолскиот егзархат во Македонија се прослави празникот Влегување на Господ Исус Христос во Ерусалим, или познат како

Македонија Свет

Бискупска Конференција во Котор

Котор, 23.4.2013 /к.мк/ – Од 22 до 24 април 2013 во црногорскиот град Котор се одржува Бискупско заседание, односно пролетната сесија на Меѓународната Бискупска Конференција „Кирил и Методиј“.  Меѓународната Бискупска

Македонија Свет

Проповед на Н.В.П. д-р Киро Стојанов по повод 50 годишнината од постоењето на семинаријата „Паулинум“ во Суботица, Р. Србија

Драги семинаристи, браќа и сестри, Познато ни е дека секоја Евхаристија е впрочем благодарност. Господ Исус го воспостави овој начин на спомен на неговите маки, смрт и воскресение, за секогаш

Македонија Свет

Заврши свеченоста по повод 50 годишниот Јубилеј на Класичната верска гимназија „Паулинум”- Суботица

Суботица, 22.4.2013 /к.мк/ – Класичната верска гимназија и семинарија Паулинум – Суботица во саботата 20 април 2013 година го одбележа 50 годишниот Јубилеј постоење и тоа беше завршна свеченост. По

Македонија

Духовна обнова за верниците од Гевгелија

 Гевгелија, 22.4.2013 /к.мк/ – Во недела 21 април во парохијата Свети Петар и Павле – Гевгелија се одржаа духовни вежби за верниците од парохијата, кои се во склоп на парохиската

Македонија Сведоштва

124 години од основањето на Општеството на сестрите Евхаристинки

На 21 април 1889 година е основано Општеството на Сестрите Евхаристинки, единствен женски монашки ред од Источен обред во Македонија. Отец Јосиф Алоати и сестра Еврозија Алоати, основателите на Сестрите

Македонија Свет

Н.В.П. д-р Киро Стојанов присуствува во Суботица на јубилејот 50 години Паулинум

Суботица, 20.4.2013 /к.мк/ – Неговото Високо Преосвештенство монс. Киро Стојанов, деновиве (19 и 20 април) учествува на Јубилејот 50 години од постоењето на Бискупската класична семинарија и гимназија Паулинум. Семинаријата