Духовност

Врати се на почетна
Вера Духовност

Пресвета Троица

Верата во Пресвета Троица е основното таинство на нашата вера. Секој наш ден и секоја наша молитва започнува со знакот на крстот, со кој се обележуваме во името на Отецот

Вера Духовност

Педесетница – Слегување на Светиот Дух

Празникот Духовден или Педесетница го означува слегувањето на Светиот Дух врз апостолите во Ерусалим, 50 дена по Христовото воскресение.

Вера Духовност

Важноста на молитвата за душите на покојните

Во сабота пред празникот Духовден наречен уште Педесетница или Слегување на Светиот Дух е задушшница и Црквата ја посветува на своите верни покојни чеда и обично се посетуваат гробовите на

Вера Духовност

Дали Исус имал „мани“?

Се прашувате зошто Исус има недостатоци- мани? Затоа што Тој е љубов (1. Иван 4,16). Вистинската љубов не размислува, не пресметува, не мери, не поставува пречки, не поставува услови и

Вера Духовност

Вознесение Господово

Денес го славиме празникот на Вознесението Господово. Словото Бoжјо не само што стана тело,

Вера Духовност

Зошто јуни е посветен на Пресветото Срце Исусово?

Побожноста кон Пресветото Срце претставува голем историски израз на побожностите на Црквата кон Исус Христос својот Свршеник и Господ. Таа бара темелен став кој се состои во преобраќање и надоместување,

Вера Духовност

Светата Бројница има голема сила

Кога би оценувале која е на прво место најсилната „молитва“ во нашиот живот, тогаш можеме со сигурност да кажеме дека тоа е света Литургија!

Вера Духовност

Колку пати Исус им се објави на своите ученици по воскресението?

Откако Исус воскресна од мртвите, им се објави на своите ученици во многу прилики. Ова тој не го стори само во еден ден, туку во деновите помеѓу неговото воскресение и

Вера Духовност

Пет доблести од сведоците на првиот Велигден

Светите луѓе кои се појавуваат во настаните поврзани со воскресението на Исус се важни примери за сите христијани.

Вера Духовност

Хронологија на Велики Петок

Хронологија на настаните на Велики Петок според Светото Писмо