Archive

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата до лицата со посебни потреби: Нема инклузија без братство

По повод Светски ден на лицата со посебни потреби, 3 декември, Папата посакува сите христијански заедници да бидат места каде припадноста и инклузивноста не остануваат зборови изговорени во одредени прилики,

Ватикан Вести

Папата: За преговори е потребна храброст

Примајќи ги во аудиенција членовите на здружението „Leaders pour la Paix“,- „Лидери за мир“, вклучени во Патувачката школа на мирот на Латеранскиот Универзитетот, папата Фрањо истакна дека најголемата опасност за

Ватикан Вести

Објавен распоредот за божиќните литургиски славења со папата Фрањо

Канцеларијата за печат на Светиот Престол на 30 ноември 2022 година го објави распоредот за литургиските славења на папата Фрањо за време на божиќнот период.

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Теологијата на Бенедикт XVI не е за минатото, туку за иднината

Придонесот на теолошката работа и мисла на Бенедикт XVI и понатаму е плоден и делотворен; сите го чувствуваме неговото духовно присуство, рече папата Фрањо на 1 декември 2022 година за

Ватикан Вести

Објавена е програмата за Апостолското патување на Папата во ДР Конго и Јужен Судан

Канцеларијата за печат на Светиот Престол ја најави Апостолската посета на папата Фрањо на Демократска Република Конго и Јужен Судан, каде што ќе престојува од 31 јануари до 5 февруари

Ватикан Вести

Папата: Католичките училишта ги обликуваат лекциите за живот

Во четвртокот, 1 декември 2022 година, папата Фрањо ја истакна посебната задача на католичките училишта во општеството, со порака дека тие не служат за мисионерската работа, ниту пак за исклучување

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Вистинската утеха потврдува дека ја вршиме Божјата волја

Во десеттата катехеза за расудувањето, одржана на Генералната аудиенција, Папата истакна дека вистинската утеха е еден вид потврда дека одиме по Божјите патишта, односно патиштата на животот, радоста и мирот.