Archive

Врати се на почетна
Ватикан

Да се биде христијанин и да се биде мисионер е иста работа

Папата во пладневниот наговор на Ангел Господов го истакна приоритетот за евангелизирање на сиромашните. А што значи да се евангелизираат сиромашните?

Колумни Размислување Свет

Сите сме повикани на светост

Млакоста многу ретко се спомнува, најверојатно затоа што на сите така им е полесно. Полесно е да не се зборува за нешто за кое се чувствувамо виновни, заради кое што

Ватикан

Папата: Комуникацијата треба да гради мостови

Комуникацијата треба да гради мостови, да лечи рани и да допре до срцата на многу луѓе – порача папа Фрањо во пораката за 50 Светски ден на социјалните комуникациите

Ватикан

Монсињор Вигано: За пренесување на милосрдието е потребен јазикот на срцето

Да се соопштува милосрдието преку зборови, молчење, слики, преку застапништвото на срцето. Со таа скица, во прес-центарот на Светиот Престол

Ватикан

Папата: Епископот е столб на Црквата

Нема Црква без епископи затоа сме должни да молиме за своите епископи; тоа е обврска на љубовта; обврска на децата кон Отецот, братска должност

Ватикан

Папата: Бракот е реалност за сите крстени верници

„Црквата продолжува да го претставува бракот, во неговите основни елементи, не како идеал за малкумина, туку како реалност, која со Христовата благодат,

Свет

Технологија во служба на развојот, трудот и екологијата

„Светските лидери се повикани кон предизвикот да гарантираат дека влијанието на роботиката и научните иновации нема да доведат до уништување на човечката личност

Колумни Размислување

СЛОВО ЗА ЖИВОТ – Јануари 2016

„Повикани сте да ги навестувате големите дела Господови“ (сп. 1Птр. 2,9)

Ватикан

Папата благослови јагниња на празникот света Агнеза

На 21 јануари 2016 година во капелата Урбан VIII Папата благослови две јагниња, благословени на празникот света Агнеза. Нивната волна ќе биде искористен

Ватикан

Папата: Чувајте се од љубоморното озборување

Папата Фрањо на празникот на света Агнеса девица и маченица, 21 јануари служеше света Литургија во домот Света Марта, а во проповедта зборуваше за љубомората и зависта.