Archive

Врати се на почетна
Свет

Пополнети сите места во Конгресот за посетата на Папата

Вашингтон со нетрпение го очекува папата Фрањо, кој од 22 до 27 септември 20015 година ќе ги посети за прв пат Соединетите Американски Држави. Доказ за тоа е фактот дека

Ватикан

Папата: Не на војната и насилството, да за дијалог и мир

По Ангеловиот поздрав во недела 9 август 2015 година Светиот Отец потсети на настаните од Втората светска војна. Пред седумдесет години на 6 и 9 август 1945 година

Ватикан

Ангел Господов: Верата е дар за живот на светот

Може да се присуствува и на чудо, но ако срцето не се отвори за Божјата љубов, верата нема да процвета – истакна Светиот Отец во говорот пред молитвата Ангел Господов

Ватикан

Папата: Конфликтот се решава со дијалог и почит кон ближниот

Тензиите и конфликтите се надминуваат со дијалог и почит кон ближните. Тоа го истакна папата Фрањо, одговарајќи на прашањата на учесниците на светската средба на Младинското Евхаристиско движење

Ватикан

Источен Тимор прославува 500-годишнина од христијанството

Во Источен Тимор наголемо се подговува за одбележувањето на 500-годишнината од евангелизацијата на земјата, а централната прослава ќе биде на Голема Богородица.

Свет

Меѓународната заедница да не ги заборави ирачките христијани

Црквата не ги заборава прогонетите христијани во Ирак и ја повикува меѓународната заедница да не е пасивна пред овие злосторства.

Ватикан

Папата упати порака до членовите на витешкиот ред Колумбо

Заштитата на бракот, семејството и верската слобода е во центарот на пораката на Папата до учесниците на конгресот на витешкиот ред на Колумбо, кој под мотото

Македонија

Скопската парохија доби реликвии (ex capillis) прв степен на блажена Мајка Тереза

Скопската катедрална парохија Пресвето Срце Исусово во Скопје доби реликвии „ex capillis“ на блажена Мајка Тереза од Постулатурата за канонизација на блажената во Рим.

Ватикан

Папата до министрантите од целиот свет: Бидете мисионери

Цвеќиња, музика, сведоштва и молитви на многу јазици: во таква атмосфера, дванаесет илјади министранти, учесници на единаесетото меѓународно поклонение, го очекуваа со нетрпение папата Фрањо

Македонија

Излезе новиот број на христијанското списание „Светлина“

Новиот број на христијанското списание „Светлина“ за месец јули 2015 година донесува бројни вести за Црквата од Македонија и светот. Централно место во овој број зазема посланието на Н.В.П. монс.