Archive

Врати се на почетна
Ватикан

Папата: Разделбата на родителите ја рануваат детската душа

По последните неколку катехези во кои Светиот Отец говореше за кревкоста на животните услови на семејството, како што се сиромаштвото, болеста и смртта,

Свет

Пророчки зборови од сестра Луција

„Последната борба помеѓу Господ и власта на сатаната ќе се води за бракот и семејството“. Оваа реченица стои во едно писмо, кое сестра Луција дос Сантос, една од очевидиците на

Свет

Почина сестра Нирмала Џоши, наследничка на Блажена Мајка Тереза

На 81 годишна возраст во Калкута почина сестра Нирмала Џоши, првата генерална настојателка на Мисионерките на милосрдието по смртта на Мајка Тереза.

Ватикан

Објавен работниот документ за синодата

Предизвици, звање и посланието на семејството – се насоките на работниот документ за редовната епископска синода за семејството која ќе се одржи во Ватикан во октомври.

Ватикан

Папата до Салезијанците: Образование соодветно на кризата

Потребата за едно „образование соодветно на кризата“ беше наведен како приоритет од папата Фрањо на средбата со заедницата од салезијанската заедница во Базиликата Марија Помошничка.

Ватикан

Папата за Торино: „Враќање дома“

Канцеларијата за печат на Светиот Престол: Папата Фрањо посетата на Торино ја гледа како „враќање дома“ и е многу задоволен од топлото добро дојде кое ги „надминало неговите очекувања.“

Ватикан

Папата до младите: Љубовта е жртва за другиот

Папата: Не сакам да бидам моралист, но сакам да кажам нешто што на луѓето не им се допаѓа, што не е популарно. И Папата понекогаш мора да ризикува за да

Македонија

Духовна обнова за свештениците: Да бидеме вистински Христови ученици!

Во понеделник 22 јуни 2015 година во парохијата Свети Никола – Секирник се одржа духовна обнова за свештениците од Апостолскиот егзархат во Македонија.

Македонија

Во Нова Маала се одржа предавање за Парохиски Каритас

Во недела 21 јуни 2015 година во  парохиската сала во Нова Маала богословот Спасе Спасов,координатор во Македонски Каритас одржа предавање на тема: Парохиски Каритас: потреба и предизвик.

Ватикан

Папата: без Божјото Слово христијанската заедница слабее

Црква, која не го навестува Словото Божјо се затвора во себе, слабее, се разболува и умира. Ова го посочи папата Фрањо во слово упатено до учесниците на Пленарното собрание