Што вели свети Кирил Ерусалимски за причест на рака!?

Што вели свети Кирил Ерусалимски за причест на рака!?

Во ова време на пандемија има бројни дискусии за начинот на причестувањето на верниците и сакаме да потсетиме за традицијата и праксата на Црквата во 4. век, времето во кое живеел свети Кирил Ерусалимски и како што тој поучувал.

Свети Кирил Ерусалимски бил епископ во Ерусалим и црковен учител. Неговото име е од персиско потекло и значи „млад цар“. Роден е околу 313 година во Ерусалим или близу Кесарија. Неговите родители биле христијани, па го израснале својот син во христијански дух. Многу добро ги познавал Светото Писмо и делата на црковните писатели. Бил ракоположен околу 335 година за ѓакон, во 343 година за свештеник, во период на остри теолошки дебати, политички и црковни конфликти. Уште како свештеник се истакнувал како добар катехист, држејќи катехези во 347 и 348 година. Околу 351 година е избран за епископ во Ерусалим. Како противник на Аријанците (кои учеле дека Христос не е едносуштен со Бог Отецот), влегол во конфликт со аријанскиот епископ Акасиј од Кесарија. Го наклеветил Кирил и покрај верските заблуди, го обвинил за продажба на скапоцениот црковен палиум.

Во 358 година, Кирил бил прогонет во Тарс (денес Турција), каде што преку својата служба и проповедање ја стекнал наклоноста на верниците и епископите. Бил прогонуван уште двапати и поминал вкупно 17 години во прогонство. Се вратил во Ерусалим во 378 година и учествувал во 381 година на Вториот вселенски собор во Цариград, кој го признава неговото правоверие и законитост. Одличен вероучител, кој се прославил со своите катехези (23 катехези и една воведна катехеза), во која ги развива и толкува верските вистини и науката за трите важни христијански таинства: Крштение, Миропомазание и Евхаристија. Починал во 386 година во Ерусалим после 36 години епископство, од кои 17 години поминал во прогонство. Папата Лав XIII го прогласува за црковен учител во 1883 година. Многу парохии и цркви во светот се посветени на него.

Во петта мистагосиска катехеза за причест на рака свети Кирил Ерусалимски истакнува:

„Пристапувајќи на светата трпеза, да не се појавуваме со испружени дланки и раширени прсти; туку левата рака, како престол да се стави под десната рака, која треба да го прими Царот и држејќи ја стисната и вдлабната десницата, се прима телото Христово, одговарајќи: Амин. И откако внимателно ги посвети и твоите очи од допирот со светото Тело, изедете го, внимавајќи да е се изгуби ниту едно парче од него; да, ако дозволиш да се изгуби некое парче мора да земеш во предвид дека си изгубил еден дел од твоите сопствени удови.“

Лаудато/к.мк

Категорија: Вера, Сведоштва

За авторот