Честитики од Богопосветените лица до бискупот Стојанов

Честитики од Богопосветените лица до бискупот Стојанов

На 9 април 2017 Цветници, Богопосветените лица кои делуваат во градот Скопје го посетија Скопскиот бискуп и Апостолскиот егзарх монс. д-р Киро Стојанов во бискупската резиденција и во таа пригода му го честитаа роденденот и празникот Христово Воскресение.

Во име на сите, овогодинешната честитка ја упати сестра Анџелина Јаковиќ, од заедницата на сестрите Усмиленки. Сестра Анџелина во својата честитка рече: „Оче бискупе, пред нас е Страсната седмица кога се спомнуваме и размислуваме за страданието, смртта и воскресението на нашиот Господ Исус Христос. Понекогаш како и апостолот Тома не сме доследни на својот повик; понекогаш сме полни со надеж како Марија Магдалена дека Исус е жив и присутен во нашите животи; понекогаш сме тажни како и учениците затоа што Исус умре… Но секој од нас воедно е и сведок на онаа надеж која доаѓа од Господа Исуса. И токму гледајќи го Него – нашата надеж, ги прикажуваме нашите секојдневни молитви за мир во Македонија. Како мала Црква се сеќаваме на Вашата посета „Ad limina apostolorum“ во Рим – ни донесовте татковски поздрави и охрабрувања, како и благослов од Светиот Отец папата Фрањо. Секогаш е охрабрувачки да се гледа заедништвото кое Господ го дава на својата Црква. Нека Христос Ве обдари со радост на велигденското таинство за да можете секогаш и насекаде да сведочите дека Исус е жив Бог, кој нѐ теши, нѐ сака и сака да биде сопатник во нашите животи. Во тој дух во име на сите Богопосветени лица од градот Скопје Ви го честитам роденденот и празникот на Воскресението Христово кој ни е во пресрет. Исус воскресна. Алелуја.“

Потоа бискупот Стојанов заблагодари со зборови и со дарови, споделувајќи ги со присутните искуствата од настаните и средбите додека ја обиколуваше Црквата во Македонија, исто така се присети и на својата средба со Светиот Отец папата Фрањо. Во тој дух бискупот уште еднаш заблагодари на заедништвото, посакувајќи им на присутните отворени срца пред таинствата кои Црквата ќе ги прославува.

к.мк

Категорија: Вести, Македонија

За авторот