Хронологија на Велики Петок

Хронологија на Велики Петок

Хронологија на настаните на Велики Петок според Светото Писмо

Ноќта помеѓу полноќ и 3 часот наутро Исус е одведен кај Ана и Кајафа, по што следува осуда на смрт и одрекувањето на Петар.

Околу 6 часот наутро Исус повторно е пред Синедрионот, а Јуда умира во очај.

Околу 7-8 часот Исус прв пат го водат кај Пилат во судницата

Околу 8-9 часот Пилат го праќа Исуа кај Ирод кој ќе му се потсмева

Околу 9-11 часот Исус повторно е одведен во судницата кај Пилат, а потоа ќе биде камшикуван и окрунет со трнов венес.

Оолу 11 часот Исус е осуден на распнување на крст и се упатува на пат кон Голгота.

Околу 12.00 часот Исус е прикован на крстот и подигнат

Околу 15.00 часот Исус умира на крстот.

ФБ/к.мк

Категорија: Вера, Духовност

За авторот