Сестрите Евхаристинки го слават своето основање

Сестрите Евхаристинки го слават своето основање

По повод денот на основањето на монашката заедница на сестрите Евхаристинки, 21 април, сестрите Евхаристинки од Гевгелија со група верници го посетија Паљурци и на темелите на црквата Свети Павле молеа света Бројаница, пееја духовни песни и му благодареа на Бога за благодатта за основање на Заедницата на Сестрите Евхаристинки. Истовремено се молеа за нови и свети духовни звања и таа накана ја препорачуваат во молитвите на верниците.

На 21 април 1889 година во Солун е основана монашката заедницата на Сестрите Евхаристинки од страна на сестра Еврозија Алоати и нејзиниот брат, отец Јосиф Алоати, свештеник лазарист, а од ова место сестрите се грижеле за духовните и телесните потреби, посебно за децата сираци, но и за секој човек во потреба.

Сестри Евхаристинки, Гевгелија

Категорија: Вести, Македонија

За авторот