Прославен патрoниот празник на црквата „Раѓање на свети Иван Крстител“ во Струмица

Прославен патрoниот празник на црквата „Раѓање на свети Иван Крстител“ во Струмица

На празникот Раѓање на свети Иван Крстител, 7 јули 2019 година во истоимената парохиската црква во Струмица се служеше свечена света Литургија по повод патрониот празник на парохијата. Светата Литургија ја предводеше ставрофор протојереј о. Георги Трајков, а со него сослужуваа свештеници од Струмичко – скопската епархија. Покрај големиот број верници на Литургијата присуствуваа и сестрите Евхаристинки од Струмица, Радово и Нова Маала.

Во проповедта о. протојереј ставрофор о. Георги Трајков зборуваше за свети Иван Крстител Претечата Христов, за неговото раѓање, живот и послание.

На крајот од Литургијата парохот о. Гоце Костов заблагодарувајќи се на Господ Бог за дарот на заедништво во оваа света Литургија, ги пренесе поздравите и честитките до верниците од Н.В.П. монс. Киро Стојанов.

Светата Литургија заврши со миросување на верниците и заедништво со агапе во црковниот двор, кое беше организирано од црковниот одбор, а во него учествуваше целата парохиска заедница.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Вести, Македонија

За авторот