Празник на Божјото Милосрдие

Празник на Божјото Милосрдие

Без милосрдие не може да се живее.

Свесни сме за општеството од нашето време, дека има достигнато напредок на ниво до сега никогаш видено ниту слушнато, но сѐ повеќе и повеќе се искористува за зло. Знакот на прогресивната надмоќ на сатаната, во еден одреден историски период во кој е декласифициран во еден непостоечки симбол, е доведувањето на човекот на ниво на предмет, и негирањето на светоста на една личност. Надмоќта на човекот над човекот е пеколна машина која го искористува, го уништува животот, не се поставуваат граници и од ден на ден се разбива секоја морална бариера. Сето тоа што е највредното во целиот универзум е манипулирано, искористено и потоа отфрлено во име на безмилосниот напредок чија последна цел е моќта и парите.

Кој ќе го спаси човекот од човекот ако не милосрдието за кое не е способен? Кој ќе го избави човештвото од гладниот змеј кој, заради омразата кон Бога, го влече човештвото во пропаст со неговата заводлива сила? Гревот, со своите ужасни експанзии во срцата и во општеството, е моќ на смртта која ја компромитира самата иднина на човештвото. Неговиот примарен израз, насилството, завзема место во секој агол на земјата, сеејќи цинизам, нечесност и непочитување на послабите.

Последицата е дека, и покрај техничкиот, економскиот и социјалниот развој, расте нивото на страдање во светот и неиздржливоста на животот. Тврдоста на срцата го деградира општеството кон бездните на злото. Милосрдието е лекот без кое човештвото не може да живее во убавината и големината на животот. Да се живее побратски начин зависи од одлуката на секој еден човек.

Неопходно е љубовта да победува во срцата со цел таа да триумфира во светот. Времето на милосрдието кое Небото сакаше да го дарува уште еднаш е екстремен апел. Блажени се оние кои ќе го прифатат. Милосрдните ќе бидат тие кои ќе го најдат милосрдието и кротките ќе ја поседуваат земјата.

Падре Ливио/З.А.

Категорија: Вера, Духовност

За авторот