Порака на Папата по повод 800 години Кустодија во Светата Земја

Порака на Папата по повод 800 години Кустодија во Светата Земја

Папата Фрањо испрати порака до учесниците на меѓународната конференција која овие денови се одржува во Рим и Асизи по повод 800 годишнина од постоењето на Кустодијата во Светата Земја.

Конференцијата е во организација на Опсерваторијата на верските малцинства во светот и почитувањето на верската слобода, при Министерството за надворешни работи на Италија, а темата гласи „Од свети Фрањо до папата Фрањо: пророштво за помирен свет.“

Нека преку примерот на свети Фрањо Асишки насекаде се прошири пријателството, солидарноста и мирот – посака Светиот Отец во својата порака. Тој изрази задоволство заради изборот на темата, напоменувајќи дека дијалогот меѓу културите и религиите е во промовирањето на мирот, во чувствителниот момент во животот на градот Ерусалим, симбол за сите и тоа мирен соживот меѓу различните народи и религии. Исто така поттикна на автентично служење на животот и достоинство на луѓето, земјаќи ја во предвид различноста на културата, како и човековите и духовните богатства кои бараат да се прифатат со почитување.

РВ/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот