Папата: Читајте ја енцикликата со отворени срца

На Генералната аудиенција во среда, 17 јуни 2015 гоидина папата Фрањо упати апел по повод утрешното објавување на неговата енциклика „Лаудато си“.

Утре, како што ви е познато, ќе бид објавена енцикликата за грижата за „заедничката куќа“, која е создадениот свет. Таа наша „куќа“ се руши и штети на сите, најповеќе на сиромашните. Ве повикувам на одговорност, врз основа на задачата која Бог му ја довери на човекот при создавањето: да ја „обработува и чува“ градината во која го постави (сп. Битие 2,15). Ве повикувам сите со отворени срца да го читате тој документ, кој е по стапките на социјалното учење на Црквата, рече Папата.

РВ/го*ко

Не е дозволено преземање на оваа содржина или делови од неа за понатамошно користење во печатена, дигитална или било која друга форма на умножување без писмена дозвола од редакцијата на Католици.мк
Категорија: Ватикан

За авторот