Папата Фрањо: Силата на Словото Божјо води од темнина во светлина

Папата Фрањо: Силата на Словото Божјо води од темнина во светлина

На Првата Недела на Словото Божјо, папата Фрањо вдахнувајќи се од литургиските читања, го истакна почетокот на Исусовото делување, напоменувајќи дека првата Исусова порака до човештвото е: Бог не е далеку; Оној Кој престојува на небото, слегна на земјата и стана човек; ги отстрани пречките и ја намали оддалеченоста.

Силата на Словото Божјо води од темнина во светлина. Да бидеме свесни за бесплатна Божја љубов и да сфатиме дека Бог дојде лично да нè посети станувајќи човек, ни овозможува да ја разбереме првата Исусова порака до човештвото – рече папата Фрањо во проповедта на Првата Недела на Словото Божјо, вдахнувајќи се од реченицата од светото Евангелие за денешната Литургија: Обратете се зашто се приближи Царството небесно!“ Царството небесно е Божјо царство. Исус ни рече дека Царството небесно е блиску односно Бог е блиску – рече Папата и истакна: Тоа е новоста и првата порака: Бог не е далеку, Оној Кој престојува на небото, слегна на земјата и стана човек. Ги отстрани пречки и ја намали оддалеченоста. Не го заслуживме тоа.

Тоа е порака на радоста која ја вкоренила и поставила љубовта која бара да го промениме животот затоа што започна ново време кое нè води од темнина во светлина – рече Светиот Отец и поттикна: Променете ги животите затоа што заврши времето на животот за себе и започна времето на животот со Бог и за Бог, со другите и за другите, со љубовта и за љубовта. Исус денес ни повторува дека е блиску, да Му направиме место во својата внатрешност и нашиот живот ќе се промени. Заради тоа Господ ни го дава своето Слово, за да го примиме како љубовно писмо кое е напишано за нас, за да почувствуваме дека ни е блиску.

Божјото Слово нè утешува и охрабрува; во исто време предизвикува преобраќање, нè тресе и ослободува од себичноста која нè прави неподвижни. Неговото Слово може да ни го промени животот и да ни помогне од темнина да преминеме во светлина. Исус започна да проповеда „во краишта кои биле обвиени со темнина“. Имено, Божјото Слово кое спасува не бара сочувани, чисти и сигурни места. Тоа доаѓа во нашата сложена ситуција и темнина. Исус знае дека само Неговото простување нè оздравува, само Неговото присуство преобразува и само Неговото Слово обновува. На Него да Му ги отвориме своите тајни патишта кои ги сокриваме, да дозвололиме во нас да влезе Неговото Слово, кое е делотворно и ги расудува наканите и мислите на срцето – рече меѓу останатото папата Фрањо.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот