Папата Фрањо: Молитвата, братството и близината се силните страни на посветениот живот

Папата Фрањо: Молитвата, братството и близината се силните страни на посветениот живот

Папата Фрањо се сретна во Ватикан со делегација на Заедницата на блаженствата, црковно семејство родено во Франција пред педесет години. Заедницата е распространета на пет континенти и спроведува апостолат со активности за младите, маргинализираните и се залага за меѓурелигиски дијалог: важно е оние кои страдаат или се чувствуваат сами да можат да најдат место каде што ќе можат да бидат добредојдени и слушнати.

Во понеделник, 17 април 2023 година, Светиот Отец ги прими членовите на Конгрегацијата на Блаженствата во Ватикан, по повод педесетгодишнината од нивното основање.

По неколку реорганизации, групата, која произлезе од Католичката харизматска обнова, беше призната од Ватиканската конгрегација за институти за посветен живот и општества на апостолски живот во 2020 година како црковно семејство на посветен живот со епархиски права. Воедно е прва заедница од ваков вид.

Дар за Црквата и светот

Во подготвениот говор што го одржа, папата Фрањо ја опиша харизмата на Заедницата на блаженствата како дар за Црквата и светот. Тој ја истакна есхатолошката димензија и искуството на Педесетницата како центар на нивниот идентитет, истакнувајќи дека со нивно охрабрување, нивната харизма продолжува да се проширува и манифестира преку живот во Духот, заеднички живот и апостолатот.

Есхатолошката димензија, рече Римскиот бискуп, го прави Царството Божјо присутно во литургијата, песната и братскиот живот, додека искуството на Педесетницата се изразува во постојаната потрага по соединување со Бога, што се постигнува со светата Литургија, обожување, молитва во кармелитската традиција и континуираната молитва во согласност со источната христијанска духовност.

Широк и разновиден апостолат

Папата Фрањо ги пофали широкиот и разновиден апостолат преземен во Заедницата, вклучувајќи литургии, духовни вежби и хуманитарни проекти во земјите во развој. Тој особено нагласи дека членовите на Заедницата работат за да им помогнат на малолетниците кои имаат потреба, помош на деца со посебни потреби или неухранети и помош на загрозени семејства и самохрани мајки.

Сето ова, рече Папата, е причина да му се заблагодариме на Бога, посебно за вашата посветеност во службата на најкревките и најмаргинализираните луѓе во општеството загадено од културата на отпадот.

„Вашето сведочење вдахновува

По споменувањето на неколку други служби што ги вршат членовите на Заедницата, папата Фрањо рече дека им е благодарен за посветеноста што ја покажуваат во посветениот живот и службата што ја нудат на Црквата и светот. Тој, исто така, изрази благодарност за вредниот придонес што го даваат во меѓурелигискиот дијалог, промовирањето на мирот и заштитата на човековите права, потенцирајќи: Вашето сведоштво е вдахновение за многумина.

Завршувајќи го своето обраќање до Заедницата, папата Фрањо ги повика да одат напред со ревност и без страв и да истраат во посланието, да сведочат за верата со радост и надеж и да останат секогаш отворени и послушни на водството на Светиот Дух.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот